Vásárolható szolgáltatások

Rendszerfelügyelet

Van szerverünk a szerverhotelben, fix IP-címünk, de nincs rá emberünk.
Igénybe veszünk rendszerfelügyeletet.
A rendszerfelügyelet többnyire távoli, az Interneten keresztül történik, amíg a gép nem romlik el. (Utóbbi nincs sűrűn otthon sem, de minden előfordulhat.) Havi költsége az öt-hat számjegyű szám feladattól, szerződéstől függően, extra a kiszállás, illetve be a szerverhez, hardver-javítás, alkatrészcsere, stb.
Még mindig nem a honlap, honlapkészítés, a tartalom...

Virtuális szerver szolgáltatás

A Virtuális Szerver szolgáltatás egy előre telepített (nálunk Linux) operációs rendszert jelent elhatárolt erőforrásokkal, "root" jogosultsággal a szolgáltató szerverén.
Minden Virtuális Szerver önálló szerverként működik

  • saját processzei, felhasználói vannak
  • saját IP címmel és hálózati beállításokkal működik
  • saját alkalmazásokat futtathat

Virtuális Szerver előnyei

  • költséghatékony, mivel nincsen szüksége saját szerverre
  • nem kell szervert bérelni
  • a hardverfelügyeletet a, a felmerülő hardverhibák kezelése a szerver tulajdonosának problémája, elhárítása a szolgáltatás része
  • a virtuális szerverek rendelkezésre-állása közel 100%-os
  • rugalmasan skálázható, az igényeknek megfelelően bővíthető
  • előre telepített operációs rendszer
  • valamennyi rendszerfelügyelet általában a szolgáltatás része

Webhosting (tárhely-bérlet)

Ilyenkor egy szolgáltatáscsomagot veszünk, aminek alapjellemzője, hogy a szolgáltató szerverén fut egy webszerver-szoftver, ami a weblap tartalom közzétételét és különféle kódok futását biztosítja. További jellemzője a tárhely nagysága, és (pl. nálunk is) megfelelő konstrukciók a honlaptartalom elhelyezésére, feltöltésére. Biztosítja az adatbázisok használatát és adminisztrálását (ld.később: dinamikus honlap), a levelezést, a levélcímek beállítását.
Általában ezek távoli kezelése (pl. e-mail-cím beállítás) egy helyi hálózatot üzemeltető rendszergazda képességeit, szokásos munkaköri feladatait nem haladja meg. Mondhatnám, gyerekjáték - nálunk.
Még mindig sehol a honlap, a tartalom...
De már levelezek az x.y@megmutatjukmagunkat.hu e-mail címen a saját gépemről, levelezőprogrammal (kliens), vagy webfelületen belépve (webmail). Használhatom a tárhelyet, s egy commander-szerű program egyik ablakában már az Internetre töltögethetek fel magamnak anyagokat. (FTP-kapcsolat, FTP-kliens) De ezt talán még senki nem látja!
Ezek a szolgáltatások - érdemes szétnézni a piacon - nyomott áron vannak, de a 500 MB - 2GB és hasonló tárhelyek (amelyben a levelezés is benne van) az általánosak. évi cca 10-25 eFt-ért.) Ha valaki nem fél kockáztatni a levelezését, használhat egy ingyenes, a a "g" betűs nagy testvér által szolgáltatott levelezőrendszert, a saját "megmutatjukmagunkat.hu" végű címekkel is. Ezt a nagy testvér is, a szerverhosting is lehetővé teszi. Vagy tarthatja a céges levelezési állományát a telephelyén (letölt a hostolt tárhelyről).