Webhosting (tárhely-bérlet)

Ilyenkor egy szolgáltatáscsomagot veszünk, aminek alapjellemzője, hogy a szolgáltató szerverén fut egy webszerver-szoftver, ami a weblap tartalom közzétételét és különféle kódok futását biztosítja. További jellemzője a tárhely nagysága, és (pl. nálunk is) megfelelő konstrukciók a honlaptartalom elhelyezésére, feltöltésére. Biztosítja az adatbázisok használatát és adminisztrálását (ld.később: dinamikus honlap), a levelezést, a levélcímek beállítását.
Általában ezek távoli kezelése (pl. e-mail-cím beállítás) egy helyi hálózatot üzemeltető rendszergazda képességeit, szokásos munkaköri feladatait nem haladja meg. Mondhatnám, gyerekjáték - nálunk.
Még mindig sehol a honlap, a tartalom...
De már levelezek az x.y@megmutatjukmagunkat.hu e-mail címen a saját gépemről, levelezőprogrammal (kliens), vagy webfelületen belépve (webmail). Használhatom a tárhelyet, s egy commander-szerű program egyik ablakában már az Internetre töltögethetek fel magamnak anyagokat. (FTP-kapcsolat, FTP-kliens) De ezt talán még senki nem látja!
Ezek a szolgáltatások - érdemes szétnézni a piacon - nyomott áron vannak, de a 500 MB - 2GB és hasonló tárhelyek (amelyben a levelezés is benne van) az általánosak. évi cca 10-25 eFt-ért.) Ha valaki nem fél kockáztatni a levelezését, használhat egy ingyenes, a a "g" betűs nagy testvér által szolgáltatott levelezőrendszert, a saját "megmutatjukmagunkat.hu" végű címekkel is. Ezt a nagy testvér is, a szerverhosting is lehetővé teszi. Vagy tarthatja a céges levelezési állományát a telephelyén (letölt a hostolt tárhelyről).