Domain név - URL

Az Interneten lévő információk, tartalmak honlapokon, domain-név, web-cím (URL)
alapján érhetők el.
A web-címét, a domain-nevet mindenki „személyre” szabottan, saját maga lefoglalhatja, bejegyeztetheti, mint azt teszi minden magára valamit adó szervezet vagy az Interneten megjelenni szándékozó személy.

Azt, hogy egy domain szabad-e, itt egyszerűen ellenőrizheti.
A regisztráció a mi igénylőlapunkon is kezdeményezhető.

Bármilyen domaint (pl. .hu végűt) igényelünk is, az elérhető az egész világról.
Az üzleti életben szokás, hogy a megcélzott ország végződésével is bejegyzik a domaint, részben marketingfogásként, részben, hogy esetleges későbbi vitákat elkerüljenek. Védjegy-oltalommal rendelkező névvel kevesebb a gond, de mindez messzire vezet.
Többlet-domain fenntartása, átirányítása pénzbe kerül: ezt tudni kell, s ennek fényében dönteni.

Célszerű, ha a domain rövid, de kifejezőnek is kell lennie. A "megmutatjukmagunkat.hu" egy rossz példa. Gondoljuk el, hogy ezt e-mail-címként hány embernek kell legalább egyszer, hibátlanul begépelnie... De egy zzz.hu se jó, hiszen senki nem tudja, miről van van szó, miként sok más rövidítésnél sem.
Elfoglalt domaint megszerezni sikamlós pálya, ingyen nem megy, az biztos. Ld. az igénylőlaphoz és a domain.hu-n lévő szabályzatot, de élelmes emberek a domain-eket próbálják adni-venni is. Ezért már a szervezet nevének megállapításánál érdemes előre figyelembe venni a lehetőségeket.

Érintőlegesen említés esett arról, hogy tervezett honlapunk egy meghatározott és IP-címmel rendelkező szerveren lakhat, melyből az következik, hogy a domain-név bejegyzésével webhosting (tárhely) szolgáltatót is választanunk kell, mivel az ő "domain name server"-ének nevét, (ehhez van rendelve IP-cím) az igénylő lapon szerepeltetni kell.

A domain-név bejegyzés .hu végű esetén (és nem prioritásos igény - védjegy stb.): 2 hét várólista. Addig bárki ellenvetést tehet.

Prioritásos igényt úgy tudunk generálni, hogy cégbejegyzésnél, alapító okiratnál az igényelt domain-nevet a szervezet rövid neveként tüntetjük fel. (Persze ennek bejegyezhető domain-nek kell lennie.)
Szükséges:
cégbejegyzés, alapító okirat hivatalos formájának másolata (egyszerű fénymásolat) és az okiraton szereplő aláírási jogosultság igazolása (aláírási címpéldány, egyéb szervezet esetén banki aláírási igazolás).
Magánszemély esetén: személyi igazolvány szám, 2 tanú az aláíráshoz.