Internet - szerver

Internet - szerver
Az Internetről „általában” azt tudjuk, hogy világméretű hálózattal összekapcsolt milliónyi számítógép, melyeken hatalmas mennyiségű információ tárolódik és érhető el. Az információ tárolása valójában az összekapcsolt a szervereken történik, melyek fix azonosítóval (IP-címmel) rendelkeznek, és nagy sebességű adatkapcsolatot, biztonságos (szünetmentes) áramellátást, klimatizálást, őrséget biztosító helyeken vannak elhelyezve, mondhatjuk: ott „laknak” (e helyeket néha szerverhotelnek is nevezik).
A nagy sebesség itt nem az otthonra ajánlott 1-25-60 Mbit/s melyekkel az ADSL hozzáféréseket hirdetik (általában ilyenek a cégesek is), ami letöltés irányban igaz. Ha viszont otthon tartanák internet szervert (bárki megteheti; egy ingyenes szoftver és... még egy kis hozzáértés kell hozzá), akkor a látogatók által igényelt adatok feltöltés irányban veszik igénybe az ADSL kapcsolatot. A rövidítés első betűje pedig az "Asymmetric" szóból van, s ami azt jelenti, hogy így jóval csekélyebb a sebesség! 0,1-500 kbit/s, ami egy esetlegesen otthon tárolt honlap elérését igen lassúvá teheti.
Otthon többnyire nincsen továbbá fix IP-cím. Mert a végponti felhasználók IP-címét a szolgáltatók időnként megváltoztatják azzal, hogy időnként bontják a kapcsolatot néhány pillanatra ("dinamikus" IP-cím). Éppen azért, hogy ne tartsunk otthon honlapot., hiszen a Internet-szerverek elhelyezése, üzemeltetése minden esetben az egyik üzletáguk. Az Internetes név(domain-név) bejegyzéséhez, lefoglalásához, regisztrációjához ezen túlmenően pedig az ún. Domain Name Server címét kell megadni, melyhez a szervernek fix IP-címe tartozik, és amely a barátságos "azenhonlapom.hu" domain nevünket ehhez az IP-címhez rendeli kifelé, a világ felé. Ez az a két dolog tehát (a csökkentett, aszimmetrikus sebesség és változó IP-cím), ami miatt nem üzemeltetünk otthon szervert.
A szerverhotelekben 100-1000 Mbit (1 Gbit - gigabit) sebességű internet-kapcsolat van, ami nem aszimmetrikus. Így az ott tárolt weblap-tartalmak a szörfözéskor megszokott módon, nagyon-nagyon gyorsan, tömegesen elérhetők. Valamint van(nak) fix IP-címek, melyek alapján a "azenhonlapom.hu" szöveges nevünket kívülről meg lehet találni.