Dinamikus honlap

A honlap a látogató (böngészője) számára látható formában nem tárolódik a szerveren. A tartalom a szerveren egy adatbázisba kerül, abban keresni, bármilyen szempont alapján lekérdezni, illetve csoportosítani lehet. A tartalom bevitelét (ez nagyon fontos!) a kiválasztott, megírt tartalomkezelő rendszer (CMS- vagy TKR) végzi, amely egy barátságos - leginkább a webes levelezőkre hasonlító - felületet ad a honlap tulajdonosának a tartalom bevitelére, a megjelenés beállítására.
Rákattintás esetén a CMS az, amely az adatokat a böngészők számára értelmezhető állománnyá alakítja néhány ezred másodperc alatt, és "leküldi" a honlap látogató gépére.

CMS sokféle lehet: bárki - webfejlesztő cégek, nagyobb intézmények - írhatnak ilyet. A webfejlesztő cégek saját rendszereinek korlátait ajánlatadáskor sosem ismerjük meg...
Nem tudjuk, mennyit kell vacakolni a tartalmak feltöltésével, illetve milyen webfejlesztői közreműködés szükséges majd a "gondozáshoz" (persze, nem ingyen).

Olyan tartalomkezelő rendszert kellene választani, amelynek leírása nyilvános, előre meg lehet ismerni a tulajdonságait, lehetőséget, s maga a tartalomkezelő (lehetőleg nyílt forráskódú) szabad szoftver és főleg ingyenes.

A nyílt forráskódú szoftvereket a GpL licenc alatt adják ki, s előnyeik a Linuxtól kezdve, hogy önkéntes, nagyon nagy létszámú közösség fejleszti, figyeli, így hibákat véteni, biztonsági réseket hagyni stb. nem érdemes: a közösség úgyis észreveszi, javítja.

A GpL licenc alatti, nyílt forráskód nem azt jelenti, hogy nem lehet érte pénzt kérni!
Az ingyenes, letölthető részért persze senki nem fog fizetni, csak a vele való munkáért, az ügyfél számára hozzáadott értékért. Gondoljuk csak el: nem csak szabad, ingyenes szoftverek vannak, és a pénzért vásárolt rendszer birtokában sem lesz automatikusan honlapunk.
Három ilyen szabad, ingyenes tatalomkezelő rendszert említenék:
DRUPAL, Joomla!, Wordpress.
Számunkra a legstrukturáltabbnak a DRUPAL tűnik. (Joomla!-t nem használunk.) Wordpress-t - amit sokan "publishing engine"-nek neveznek - igen. Cégen, családon belül is: lipilee.hu, zenehaz.hu, oriolus.hu stb. és ismerőseink, ügyfeleink is szeretik. Pl.: estiskola.hu, Színművek. A Wordpress egyszerűsége az előnye, és elsősorban "egyszemélyes" publikációra, blogok számára alkalmas sokféle barátságos kiegészítővel.

A továbbiakban a megpróbáljuk majd áttekinteni Drupal lehetőségeit, mely kisebb-nagyobb szervezeteknek szinte bármilyen célra, illetve sokfelhasználós közösségi portálok számára is kiválóan alkalmazható.